Duurzame oplossing naar aardgasloos gebouw

Als het gaat om duurzaamheid gebeurt er in Almelo al heel veel. Inwoners, ondernemers, onderwijs en organisaties werken waar kan samen aan een groene toekomst. Zo ook bij Urenco Nederland. Onze werkgroep ‘Energy Management’ heeft al verschillende initiatieven opgestart om ons terrein én de omgeving een stukje duurzamer maken. Een mooi voorbeeld van zo’n project, dat onlangs is afgerond, is het nieuwe luchtbevochtigingssysteem in ons Recycling Centre. Ook wel RCC genoemd.

De vestiging van Urenco in Almelo

In verband met wet- en regelgeving moet het RCC continu goed geventileerd worden: alle lucht in het gebouw wordt minimaal 5x per uur ververst. Bij droog weer en bij koud weer leidt dit tot een lage luchtvochtigheid binnen en een minder prettige werkomgeving. Collega’s kunnen hierdoor last krijgen van een droge huid, ogen en slijmvliezen. Ook wordt bijvoorbeeld kleding makkelijker statisch en dat geeft regelmatig een onprettig statisch schokje, een fenomeen dat iedereen wel kent.

Om dit allemaal te voorkomen moeten we de lucht bevochtigen zodat de luchtvochtigheid weer op een normale waarde komt. Bij het RCC werd dit gedaan door stoom (dus feitelijk waterdamp) te injecteren in de lucht. Deze stoom wordt gemaakt met een stoomketel die werkt op aardgas. Omdat het gaat om best een grote hoeveelheid lucht is, en dus ook om veel stoom, kost dit ook veel gas. Het Recycling Centre maakte gebruik van 90.000 m3 aardgas per jaar, wat gelijk staat aan 35 tot 60 huishoudens.

Dit verbruik kwam al snel onder de aandacht van de werkgroep energiebesparing. Behalve minder aardgasverbruik, was er ook een kans om op een slimme manier geluid te reduceren door een geluidsdemper op de schoorsteen van de stoomketel te plaatsen. Deze maakte zonder demper veel lawaai, wat binnen de ruimte gecompenseerd werd door andere lawaaibronnen weg te nemen. De wens voor het reduceren van het aardgasgebruik in combinatie met het plaatsen van een geluidsdemper op de ketel, betekende al met al een grote investering. Hierbij stond de werkgroep voor een keuze: Of we investeren in een nieuwe stoomketel mét een geluidsdemper, maar die alsnog veel aardgas gebruikt, of we bedenken iets slimmers.

Duurzame oplossing

Die slimme oplossing werd een “adiabatische luchtbevochtiger” met heel zuiver water zonder bacteriën, geleverd door de firma Contraire. Dit nieuwe systeem vernevelt met verschillende spuitmondjes (zoals bij een plantenspuit) water in de ingaande ventilatie lucht. Deze waterdruppels verdampen zodat de luchtvochtigheid omhoog gaat. Om de verdampingswarmte van het nieuwe systeem te compenseren is een vervolgstap om de lucht wat extra voor te verwarmen met restwarmte uit een van onze verrijkingsfabrieken. Dit maakt een stoomketel op aardgas overbodig. Al met al levert ons dit een gasbesparing op van 90.000 m3 gas per jaar, want de nieuwe luchtbevochtiger gebruikt helemaal geen aardgas. Het hele RCC gebouw wordt hierdoor gasloos en gebruikt meer restwarmte uit de verrijkingsfabriek dan tot nu toe. Warmte die anders ongebruikt door de koeltorens wordt afgevoerd.

De terugverdientijd van 90.000 m3 naar 0 m3 ligt tussen de 3 en 5 jaar. Dit is een mooie bijdrage aan de CO2-reductie alsmede ook aan de Energie Efficiency Directive, die ons is opgelegd door de overheid en die ons verplicht om energiebesparingen door te voeren die binnen 5 jaar zijn terugverdiend. Een mooi voorbeeld van een duurzame oplossing binnen onze organisatie.